Фонд за стипендии

Иди, учи и се върни

Често задавани въпроси

Откъде идва финансирането?

Трите стипендии са осигурени от комбинация от индивидуални и корпоративни дарения. Изработката на сайта и маркетингът на проекта се осъществява с подкрепата на Американското посолство.

Кога и как ще получа стипендията, ако съм сред избраните стипендианти?

Стипендията е еднократна и е в размер на 10,000 лева. 60% от сумата се превеждат в срок от 5 дни след подписването на договора, а останалите 40% – след удостоверяване на успешно завършен първи семестър.

А ако ми предстои да завърша бакалавърската си степен през 2018?

Имаш право да участваш в конкурса, ако ти предстои да завършиш до 31 юли 2018. В случай, че си сред избраните трима стипендианти, а ти предстои защита на дипломна работа/проект/държавен изпит в този срок, ще подпишем договора за стипендия след успешно завършване. Ако не предоставиш удостоверение за успешно завършване до 15 август, стипендията ще се присъди на следващия по резултат кандидат, който е преминал успешно през всички етапи и притежава бакалавърска степен.

Крайният срок за потвърждение за прием в университет е 15 август, а в някои университети крайните срокове за кандидатстване за магистърските програми са до около 15 юли. Как да подходя?

Препоръчваме да кандидатствате въпреки срока за получаване на отговор от университета. Ако до 15 август избраните стипендианти все още не са получили отговор, няма проблем да изчакаме още седмица-две. След получаване на потвърждението за прием ще се подпише договорът и ще бъде преведен първият транш на стипендията. Вярваме, че най-добрите кандидати ще са впечатлили и университетите, затова не подлагаме на съмнение приема им. В случай, че отговорът е отрицателен, стипендията ще бъде присъдена на следващия по ред в списъка на изчакване.

Може ли за стипендията да кандидатства студент, който завършва последен семестър от магистратура в университет в чужбина по обмен по програма Еразъм?

За нас няма ограничение къде завършва студентът – дали в България, или в чужбина. Важното е да има завършена степен към 31 юли 2018 и да се е насочил към магистърска програма в чужбина.

Могат ли автобиографията и мотивационното писмо да бъдат на английски език или е задължително да са на български език?

Всички документи могат да бъдат на български или английски език.

Моята специалност е с 5-годишен курс на обучение и завършваме директно със степен “Магистър”. Мога ли да участвам в конкурса?

За участие в конкурса се изисква поне бакалавърска степен, затова можете да участвате наравно с другите кандидати. Във формуляра попълвате годината на завършване на образователната степен, която имате.

Ако избраният стипендиант е имал голямо желание да се върне в България и това е бил първоначалният му план, но поради други причини остане в избраната от него държава, има ли последствия?

Между стипендианта и “Тук-Там” се подписва договор за отпускане на стипендия със задължителното условие той/тя да се върне до 6 месеца след приключване на обучението си. Ако стипендиантът реши да остане след този срок, ще трябва да върне сумата от 10,000 лв, за да можем да я предоставим на някой друг.

Свържете се с нас

Ако имате въпроси, коментари и препоръки или искате да се свържете с нас, можете да ни пишете на fund@tuk-tam.bg.