Фонд за стипендии

Иди, учи и се върни 2016

Фондът за Стипендии “Иди, учи и се върни” на Тук-Там подкрепя мотивирани българи да продължат образованието си в чужд университет и след това да се реализират в България.

Бяхме “там” да учим и да черпим опит, а сега сме “тук” и влагаме наученото в България. Създадохме Фонда за стипендии, за да дадем възможност на още таланти да отидат, да учат и да се върнат в България.

В първото издание бяха раздадени три стипендии за образователна степен Магистър на обща стойност 11,000лв

Стипендианти 2016

Сиво, Наско и Лили ни убедиха, че най-много заслужават трите стипендии в първото издание на “Иди, учи и се върни”.

Атанас Събев

Практикуващ юрист и алумни на Алма Матер. Понастоящем отново студент в магистърската (L.L.M.) програма на Университета в Харвард. Интересува са от това как се правят публични политики чрез данъчната система и какви са предизвикателствата пред публичната регулация във финансовия сектор. Във времето между класовете проучва историята на препокриващите се претенции за суверенни права в Южнокитайско море.

В редките свободни моменти се опитва да спортува – любимото му спортно занимание са ежеседмичните футболни мачове с местния аматьорски отбор. Седмиците, в които не играе футбол, запълва със скуош и плуване, като така и не успява да се включи в тренировките по американски футбол и фехтовка. Запален киноман. Вярва че въвеждането на Technicolor и цветните филми са отнели част от магията на киното. Не спира да се удивлява на филмите на Куросава, Тарковски и Кубрик.

Сиво Даскалов

Сиво Даскалов е програмист и едноличен компютърен сервиз за близки и приятели. Роден е във Варна и е завършил Математическа гимназия „Д-р Петър Берон“ и Технически Университет Варна. В момента провежда магистратура по компютърни науки в Кембридж, където съжителства в голяма старинна къща с шепа духове. До този момент не е имал удоволствието да се запознае с призраците, но ежедневно среща страхотни хора от всички краища на света и области на науката.

Занимава се с гребане, за успешното провеждане на което черпи допълнителна мотивация от факта, че умее да плува приблизително колкото ютия. Сиво иска да се развива в сферата на изкуствения интелект в опит да си спести използването на естествен такъв! Не изключва възможността да се изявява и като даннова врачка, област още известна като наука за данните. След завръщането си във Варна възнамерява щедро да сподели наученото „Там“ чрез провеждане на докторантура „Тук“.

Лили Костова

Зодия – чудак скитник. Към момента студент в магистърската програма – Transcultural European Outdoor Studies. Сякаш е част от експеримент с участието на осемнадесет човека от пет континента, които пътуват и опознават заедно практиките за учене сред природата в Англия, Норвегия и Германия. Обожава междукултурните различия и се надява те да бъдат запазени, въпреки глобализиращия се свят.

Макар и все още в търсене на конкретната цел, която да осмисли усилията й до момента, Лили мечтае за мрежа от училища сред природата в България и достъп до образование и преживявания на открито за всички. Смята, че природата е велик учител и хората, пожелали да овладеят езика й, подобряват връзката със себе си, стават по-благи към околните и по-загрижени за заобикалящата ги среда. Поговорката „Не би мирно седяло, не би чудо видяло“ напълно отговаря на житейската й философия. Поема рискове и любопитства, за да й се „случват“ чудеса. Обича да практикува спортове, които вече умее, но с охота приема ролята на аматьор, защото това й вдъхва увереност, че може да се справя с новите житейски предизвикателства.

Жури

Тримата стипендианти през 2016 бяха избрани от комисия, съставена от вътрешни и външни оценители.

Бойко

Бойко Благоев

Ръководител отдел Комуникации на Европейската комисия в България

Христо

Христо Бояджиев

Изпълнителен директор на дигитална агенция “Despark”

Мариела

Мариела Вачева

Основател на “Фондация III” и Академия за родители

Анна-Мари

Анна-Мари Виламовска

Секретар на президента за иновационна и здравна политика

Ангел

Ангел Георгиев

Директор Обучение в “Софтуерен Университет”

Юлия

Юлия Георгиева

Ръководител проекти в “Тук-Там” и алумни на “Заедно в час”

Емил

Емил Джасим

Историк и учител, програмен директор на “Център за образователни инициативи”

Атанас

Атанас Райков

Генерален мениджър на “Viber” за Централна и Източна Европа

Траян

Траян Траянов

Програмен директор на “Заедно в час”

Какво постигнахме в цифри през 2016

10

Дарители

56

Кандидати

9

Оценители

3

Стипендианти

Кои сме ние?

“Тук-Там” е сдружение на българите с опит и образование в чужбина, които вярват в България. Ние вярваме, че промяната тук зависи от нас и може да я постигнем, черпейки опит и от там. От 2008 г. насам създаваме и поддържаме общност от инициативни, вдъхновяващи и можещи българи с опит от цял свят, като организираме проекти и събития със социална, образователна и професионална насоченост в България и чужбина. Дейността е ориентирана в три направления:

  • Насърчаваме млади студенти и ученици в България да придобият опит в чужбина и да го използват за България, като им предоставяме информация и възможности за обучение зад граница.
  • Развиваме общности от студенти и професионалисти зад граница, които са ангажирани с България, като промотират нашата култура и традиции, инвестират в България или се информират чрез нас за възможностите за реализация и прилагане на знанията от чужбина обратно в родината.
  • Създаваме социална среда за студенти и професионалисти, които са се завърнали в България, като им помагаме да се адаптират и изградят социална и професионална среда, помагаме им да открият своята кариера в България и ги мотивираме да останат.

Повече информация за нас и проектите ни можете да прочетете тук.

Дарения

Първоначалната сума от 10,000 лв. за фонда бе събрана от частни дарители и приятели на Тук-Там. Изключително сме им благодарни за възможността да помогнем на двама невероятни човека да учат магистратура в чужбина и да донесат наученото в България!

Ако и вие искате да дарите, за да може и други хора да имат шанс да получат стипендия през 2017, можете да използвате банковата ни сметка за директен банков превод, както и удобния ни PayPal бутон.

IBAN: BG08PRCB92301036773110
Получател: Сдружение “Тук-Там”
Основание: “Дарение за Фонд за стипендии”
Paypal:

Свържете се с нас

Ако имате въпроси, коментари и препоръки или искате да се свържете с нас, можете да ни пишете на fund@tuk-tam.bg.