Фонд за стипендии

Иди, учи и се върни 2017

Фондът за стипендии “Иди, учи и се върни” на Тук-Там подкрепя мотивирани българи да продължат образованието си в чужд университет и след това да се реализират в България. Бяхме “там” да учим и да черпим опит, а сега сме “тук” и влагаме наученото в България. Създадохме Фонда за стипендии, за да дадем възможност на още таланти да отидат, да учат и да се върнат в България.

Във второто издание бяха раздадени четири стипендии за образователна степен Магистър на обща стойност 32,000лв.

Стипендианти 2017

Дениза, Лилия, Виктория и Савина впечатлиха журито и заслужиха да бъдат стипендианти във второто издание на “Иди, учи и се върни”.

Дениза Георгиева

Дениза Георгиева има магистърска степен по Организационна психология и бакалавър по Европейски изследвания от Софийския университет. Изследователските ѝ интереси са в областта на социалната психология, управлението на конфликти, принудителната миграция и дискриминация. Интересът и работата ѝ в сферата на човешките права и социалната работа я включват в редица обществени и активистски проекти. От 2013 година работи с лица търсещи и получили закрила, както като доброволец, така и като хуманитарен работник и експерт в областта на бежанските въпроси. През последните две години като телевизионен водещ тя успява да привлече вниманието на обществеността, като продуцира четири документални филма за общностите на бежанците и LGBTQI в България.

Опитът на Дениза в работата ѝ с деца и непълнолетни бежанци я вдъхновяват да продължи обучението си в областта на психологията, за да разшири познанията си и да осигурява по-ефективна подкрепа в бъдещата си работа, ориентирана към непридружени непълнолетни бежанци, сираци, LGBTQI младежи и други уязвими лица.

Лилия Чобанова

Бакалавър по икономика и бизнес администрация от Американския университет в България. В момента следва магистърска степен по Финанси в Бабсън колеж, Бостън. Интересува се от факторите, които допринасят и пречат за развитието на финансовите пазари в страните от централна и източна Европа, както и от перспективите на фондовата индустрия в региона. С известен опит в сферата на корпоративни финанси, банкиране и инвестиционен мениджмънт. От есента на 2017 г. портфолио/риск мениджър към фонда за стипендии на Бабсън колеж.

В малкото свободно време се интересува от социална дейност, планинско ходене, фитнес и кулинария. За щастие, досега никой от семейството и приятелите ѝ не е бил жертва на последното. Постоянно иска да пътува, по много и навсякъде, като се надява вбъдеще да увеличава броя на посетените континенти. Въпреки това, тъй като е родом от София и до известна степен привързана към града, обича да се завръща вкъщи.

Виктория Попова

Вики е психолог по образование и искрено обожава специалността си. Именно годините, прекарани в Софийски университет я мотивират да потърси магистратури по трудова и организационна психология и от септември 2017 година ще продължи академичното си развитие в Холандя, като част от Maastricht University.

В свободното си време обича да чете и има нескрито влечение да колекционира книги (предимно романите на Стивън Кинг). Не си представя живота без комуникация – намира общуването за изключително позитивна, вдъхновяваща и приятна част от ежедневието и се радва, когато има възможност да обменя опит с различни мотивирани личности.

Макар още да не е заминала за Маастрихт, няма търпение да се върне в България след една година и да продължи развитието си, като внесе нови и интересни идеи в работата с тук.

Савина Алексиева

Савина е дипломиран юрист, наред с което е завършила и втора специалност „Управление на бизнеса и предприемачеството“. Вярва, че всеки професионалист трябва да бъде специалист в областта, в която иска да се развива и именно затова, сега отново студент в магистърска (L.L.M.) програма на университета „Еразъм“ в Ротердам, където специализира международно и европейско търговско право.

Голямата й страст са младежките политики и включването на младите хора в процеса на вземане на решения. На седемнайсет е избрана да бъде младежки наблюдател на 49-тата сесия на Комисията за социално развитие на ООН, оттогава младежките проблематики и дейното участие на младите хора са неин приоритет. Вярва, че ние сме поколението, способно да промени света, защото младите хора са решението, а не проблемът.

В малкото си свободно време Савина обича да пътува, чете, да опознава чужди култури и обичаи. Срещите с приятели, киното и танците са също неразделна част от ежедневието й.

Жури 2017

Четиримата стипендианти бяха избрани от комисия, съставена от вътрешни и външни оценители.

georgi_angelov

Георги Ангелов

Съосновател и управляващ партньор в HRS България

leona_aslanova

Леона Асланова

Съосновател на Innovation Starter

Бойко

Бойко Благоев

Ръководител отдел Комуникации на Европейската комисия в България

Христо

Христо Бояджиев

Изпълнителен директор на дигитална агенция “Despark”

anton_batchvarov

Антон Бъчваров

Мениджър партньорства в Уча.се

olga_vassilevska

Олга Василевска

Управител на MW Logistica

Мариела

Мариела Станулова

Основател на “Фондация III” и Академия за родители

filip_genov

Филип Генов

Вицепрезидент и мениджър специални проекти УниКредит Булбанк

Юлия

Юлия Георгиева

Ръководител проекти в “Тук-Там” и алумни на “Заедно в час”

slavi_djambazov

Д-р Славейко Джамбазов

Основател и управляващ съдружник в над 20 компании

diana_dimitrova3

Диана Димитрова

Head of Europe & CIS Desk at C6 Intelligence Group

koni_dimitrova

Кони Димитрова

Директор “Български общности и информационна дейност” в ДАБЧ

natalia_miteva

Наталия Митева

Програмен директор „Образование“ във Фондация „Америка за България“

elena_radeva

Елена Радева

Ръководител отдел “Прием на участници”, Заедно в час

kristina_stoitsova

Кристина Стоицова

Старши директор на „Център за професионални услуги“ на VMware

teodor_stoychev

Теодор Стойчев

Ръководител на Информационното бюро на Европейския парламент

milena_stoycheva

Милена Стойчева

Изпълнителен директор на Junior Achievement

eleonora_sarbova

Елеонора Сърбова

Директор във VTB Capital

metodi_terziev

Методи Терзиев

Оперативен директор на betahaus Sofia

Какво постигнахме в цифри през 2017

116

Дарители

66

Кандидати

19

Оценители

4

Стипендианти

Кои сме ние?

Тук-Там е сдружение на българите с опит и образование в чужбина. Вярваме в България и я правим още по-добро място, от тук или там, заедно. От 2008 г. насам създаваме и поддържаме общност от инициативни, вдъхновяващи и можещи българи с опит от цял свят, като организираме проекти и събития със социална, образователна и професионална насоченост в България и чужбина. Дейността е ориентирана в три направления:

  • Насърчаваме млади студенти и ученици в България да придобият опит в чужбина и да го използват за България, като им предоставяме информация и възможности за обучение зад граница.
  • Развиваме общности от студенти и професионалисти зад граница, които са ангажирани с България, като промотират нашата култура и традиции, инвестират в България или се информират чрез нас за възможностите за реализация и прилагане на знанията от чужбина обратно в родината.
  • Създаваме социална среда за студенти и професионалисти, които са се завърнали в България, като им помагаме да се адаптират и изградят социална и професионална среда, помагаме им да открият своята кариера в България и ги мотивираме да останат.

Повече информация за нас и проектите ни можете да прочетете тук.

Дарения

Второто издание на фонда за стипендии от българи за българи – „Иди, учи и се върни“  събра 32,000 лева за стипендиантите ни през 2017 г.  В сговорната ни дружина се включиха Ивайло Балдев, Петър Бояджиев, Владимир Вълчев, Панчо Даскалов, Цветослав Димитров, Кремена Митева, Нели Олова, Мартин Павлов, Цветина Павлова, Теодора Христова, Кристина Шевченко и още 105 българи от цял свят, компаниите HRS Bulgaria и Comtrail, както и всички поръчали си риза с български шевици – Носия.

Българска история, Младите успели българи и още много приятели ни помогнаха да разкажем на повече хора за инициативата. HRS Bulgariа подкрепя нашите стипендианти финансово за тяхното заминаване и кариерно за успешната им реализация обратно в България.

Всичко това нямаше да се случи и без хилядите часове доброволен труд на екипа на Тук-Там и приятели, с които създаваме и развиваме фонда „Иди, учи и се върни“.

Ако и ти искаш да подкрепим още българи да успеят и в третото издание на фонда за стипендии през 2018 г.,  дари с директен банков превод или PayPal.

IBAN: BG08PRCB92301036773110
Получател: Сдружение “Тук-Там”
Основание: “Дарение за Фонд за стипендии”
Paypal:

Свържете се с нас

Ако имате въпроси, коментари и препоръки или искате да се свържете с нас, можете да ни пишете на fund@tuk-tam.bg.