Фонд за стипендии

Иди, учи и се върни 2018

Фондът за стипендии “Иди, учи и се върни” на Тук-Там подкрепя мотивирани българи да продължат образованието си в чужд университет и след това да се реализират в България. Бяхме “там” да учим и да черпим опит, а сега сме “тук” и влагаме наученото в България. Създадохме Фонда за стипендии, за да дадем възможност на още таланти да отидат, да учат и да се върнат в България.

В третото издание бяха раздадени четири стипендии за образователна степен Магистър на обща стойност 35,000лв.

Прочетете какво се случва с нашите стипендианти:

Стипендианти 2018

Андреа, Гюлсевер, Неда и Росалина впечатлиха журито и заслужиха да бъдат стипендианти в третото издание на “Иди, учи и се върни”.

AndreaPopyordanova

Андреа Попйорданова

Андреа Попйорданова е графичен дизайнер и илюстратор на свободна практика, завършил бакалавър илюстрация в Единбург. Учила е и живяла и във Франция.

От две години живее и работи в България, където непрестанно се запознава с интересни хора, и попада на много смислени проекти и инициативи. С още две илюстраторки формира колектив ЧАРК, който работи по проекти за визуална идентичност. С тях и още една илюстраторка движат и платформа за независими публикации и арт книги “ТИ-РЕ”, с които инициират конкурси и изложби за този тип изкуство. Сред хобитата й са аналоговата фотография и обикалянето по диви и красиви места из България (и в други страни също, но на тях като че ли се е наситила, и сега обича да открива хубави неща по-наблизо).
Андреа заминава да учи магистратура в Лондон, където се надява да вземе най-доброто от местната културна сцена, да се нагледа на изложби, музеи и изкуство, докато все още може 😉 Там ще учи визуална комуникация в Royal College of Art, институция, която събира световни таланти и имена от сферата на изкуството и дизайна, и която е много обвързана с индустрията. Андреа се надява да успее да се включи в проекти от всякакъв вид, с които да развие уменията си, така че да добие опит в различни сфери на дизайна, и да разшири въображението и възможностите си за работа по-нататък.
IMG_8510

Гюлсевер Сали

Гюлсевер е възпитаник на Алма Матер, практикуващ юрист и отявлен цивилист. Имa многобройни състезания и стажове в правителствения и неправителствения сектор зад гърба си, но открива своето призвание в Юдикативата. Вярва в европейското бъдеще на България и счита, че обединени на европейския континент можем ще бъдем по-силни, по-щастливи и по-проспериращи. За по-добро и справдливо правосъдие счита, че е необходимо задълбочено познаване и придържане към регулациите на европейския правопорядък. Именно затова иска да специализира Право на Европейския съюз в Маастрихтския университет в Холандия.

Наред с това обича да обменя идеи и вярва в комуникацията и диалога между поколенията. Счита, че знанието и опитът стават ценни тогава, когато бъдат споделени с повече хора. Вярва в силния заразителен ефект на добрия пример и е привърженик на идеята, че една птичка пролет прави, защото винаги след себе си влече ято от себеподобни – ентусиасти. Затова мечтае и за академична кариера.

Интересува се от сравнителни частноправни проучвания, следи политическите процеси в Европейския съюз и пише по теми, по които мисли, че има какво да каже. Солидарна е с каузи, посветени на правата на жените и децата, на равенството между половете, грижата за социално слабите граждани и бежанците. За повече цвят и емоция, обича да подправя ежедневието си с различни форми на изкуство, като предпочита театъра пред киното и мюзикъла пред операта. Освен дебели юридически книги, чете трилъри, класически романи и руска поезия. Мечтае един ден да отвори галерия с картини – пъзели, наредени лично от нея, каквито е започнала да колекционира още като дете.

????????????????????????

Неда Грозева

По образование Неда е юрист, по призвание воин на светлината. Вълнуват я инициативи, обединяващи право, предприемачество и образование. През 2016 организира Alpha Ω Academy of Social Entrepreneurship, напълно безплатно събитие, което свързва предприемачи от Чили, Мароко, Южна Африка и Зимбабве с българската общност. Споделените тогава идеи, култура и нови приятелства са сред най-хубавите неща, които завихря на родна почва. Неда е алумна на международната програма за лидери на Държавния департамент на САЩ и щастлив доброволец при “Фабрика за идеи”. Тази есен ще продължи образованието си в магистърската програма на университета “Лойола” Master of Laws in Rule of Law for Development. В дългосрочен план желае да работи за утвърждаване върховенството на правото в България и създаването на качествено антикорупционно образование.

Във времето за разтуха изследва нови земи, играе федербал и се старае да си кара колелото без да пада.

Роси - снимка

Росалина Тодорова

Роси има бакалавърска степен по журналистика и бакалавърска степен по социология в Софийския университет. През октомври 2018 започва магистърска програма по социология (с акцент върху маргинализацията и изключеността) в Университета в Кеймбридж. Там ще разработва магистърска теза за измеренията на “чуждостта” в българския град Елхово.

Любимата си част от следването по журналистика прекарва криейки се като прилеп в едно таванско радиостудио – зад микрофона и малко над покрива. В онзи уютен задух успява да научи, че преди да знаеш какво да кажеш, трябва да знаеш какво да чуеш. Любимата си част от следването по социология прекарва в слушане на лекции. И в (донякъде) успешното избягване на научните трудове на Мишел Фуко.

Надява се любимата й част от следването в Кеймбридж да бъде моментът, в който открие разковничето към спасението на света. Или поне ключа към преборването на дискриминацията и неравенствата. За да й помогне да отключи тайните вратички, скрити някъде по малките български градове.

Жури 2018

Четиримата стипендианти бяха избрани от комисия, съставена от вътрешни и външни оценители.

georgi_angelov

Георги Ангелов

Съосновател и управляващ партньор в HRS България

anton_batchvarov

Антон Бъчваров

Мениджър партньорства в Уча.се

slavi_djambazov

Д-р Славейко Джамбазов

Основател и управляващ съдружник в над 20 компании

sdr

Красимира Димитрова

Ръководител на YEE в Германо-Българската индустриално-търговска камара

bozhidar_zahariev

Божидар Захариев

Административен директор в Райфайзенбанк България

OTC_3347-L

Явор Николов

General Manager в Siemens Circuit Protection Systems

ventsislava_nikolova

Венцислава Николова

Председател на Фондация Еконт

vesela_malinova

Весела Малинова

Talent Management Lead в Chaos Group

elena_marinova

Елена Маринова

Президент на Мусала Софт

ogi_popov

Оги Попов

CEO на Prospecto Group

kristina_stoitsova

Кристина Стоицова

Старши директор на „Център за професионални услуги“ на VMware

atanas_sabev

Атанас Събев

Мениджър данъчни и правни услуги в PWC и стипендиант на Фонда 2016

Какво постигнахме в цифри през 2018

88

Дарители

117

Кандидати

14

Оценители

4

Стипендианти

Кои сме ние?

Тук-Там е сдружение на българите с опит и образование в чужбина. Вярваме в България и я правим още по-добро място, от тук или там, заедно. От 2008 г. насам създаваме и поддържаме общност от инициативни, вдъхновяващи и можещи българи с опит от цял свят, като организираме проекти и събития със социална, образователна и професионална насоченост в България и чужбина. Дейността е ориентирана в три направления:

  • Насърчаваме млади студенти и ученици в България да придобият опит в чужбина и да го използват за България, като им предоставяме информация и възможности за обучение зад граница.
  • Развиваме общности от студенти и професионалисти зад граница, които са ангажирани с България, като промотират нашата култура и традиции, инвестират в България или се информират чрез нас за възможностите за реализация и прилагане на знанията от чужбина обратно в родината.
  • Създаваме социална среда за студенти и професионалисти, които са се завърнали в България, като им помагаме да се адаптират и изградят социална и професионална среда, помагаме им да открият своята кариера в България и ги мотивираме да останат.

Повече информация за нас и проектите ни можете да прочетете тук.

Дарения

Третото издание на фонда за стипендии от българи за българи – „Иди, учи и се върни“ събра над 30,000 лева за стипендиантите ни през 2018 г. и отново ще даде шанса на талантливи български студенти да следват магистратура в световни университети, като след това се върнат и приложат наученото в страната ни. За един месец заедно подредихме пъзела на една позитивна България, благодарение на индивидуални дарители от близо и далеч, сред които Анна Михайлова, Богомил Георгиев, Вероника Георгиева, Георги Йорданов, Елица Иванова, Кристиана Стоянова, Людмила Добрева, Маргарит Ралев, Мартин Ботев, Пламена Димитрова, Пламена Стаменова Терзирадева, Рикардо Файет, Тодор Тодоров и много други. С помощта на вдъхновяващи личности споделяхме всеки ден смисъла да бъдеш активен и да градиш парче по парче по-доброто бъдеще, а Фондация Еконт, Telerik Academy, HRS, Едланта и Американското посолство в България избраха да подкрепят образованието, като основен градивен елемент в по-доброто бъдеще на родината ни.

Всичко това нямаше да се случи и без хилядите часове доброволен труд на екипа на Тук-Там и приятели, с които създаваме и развиваме фонда „Иди, учи и се върни“.

Ако и ти искаш да подкрепим още българи да успеят и в третото издание на фонда за стипендии през 2018 г.,  дари с директен банков превод или чрез PayPal.

IBAN: BG08PRCB92301036773110
Получател: Сдружение “Тук-Там”
Основание: “Дарение за Фонд за стипендии”
Paypal:

Свържете се с нас

Ако имате въпроси, коментари и препоръки или искате да се свържете с нас, можете да ни пишете на fund@tuk-tam.bg.