Фонд за стипендии

Иди, учи и се върни 2019

Фондът за стипендии “Иди, учи и се върни” на Тук-Там подкрепя мотивирани българи да продължат образованието си в чужд университет и след това да се реализират в България. Бяхме “там” да учим и да черпим опит, а сега сме “тук” и влагаме наученото в България. Създадохме Фонда за стипендии, за да дадем възможност на още таланти да отидат, да учат и да се върнат в България.

В четвъртото издание бяха раздадени четири стипендии за образователна степен Магистър на обща стойност 32,000лв.

Прочетете какво се случва с нашите стипендианти:

Стипендианти 2019

Анна-Мария, Ивана, Коста и Стела впечатлиха журито и заслужиха да бъдат стипендианти в третото издание на “Иди, учи и се върни”.

unnamed 1

Анна-Мария Спасова

Ани има магистърска степен по право от Софийския университет  „Св. Климент Охридски“. По време на обучението си прекарва един семестър по програмата Еразъм в Ротердам, Холандия, където открива интереса си към международното публично право и решава, че иска да специализира в чужбина.  Като студент участва в международни състезания по право в Хага и Вашингтон. Най-хубавите й спомени от следването са свързани с подготвянето на писмени защити със съотборниците й късно вечер, криейки се от охраната в някоя от изоставените зали в северното крило на Ректората. В свободното си време избягва всякакво спортуване и вместо това набляга на шоколада и четенето на фентъзи и научна фантастика.

Отива в Кеймбридж, където се надява да задълбочи познанията си по международно право и да развие знанията и уменията си в една различна образователна система и култура. Възнамерява да прекара времето си в Англия, като се запознава с нови хора от възможно най-далечните части на света, както и като кара колело по чаровните английски улички и се крие от дъжда в библиотеките.

2019 Ivana Naidenova

Ивана Кънчева

Ивана Кънчева е завършила Бакалавър по психология в Шотландия, като по време на следването си е трупала разнороден опит и живяла в Белгия и Индонезия.
Последните две години прекарва в София, където има възможност да приложи своите знания в работата си и чрез участието в разнородни доброволчески инициативи. Именно добролчеството е нещото, което обича истински и което я кара да се чувства смислена и пълноценна. В този период работи в областта на корпоративната социална отговорност в голяма българска компания в търсенето на различни начини, по които може да бъде полезна – било то като представител на отговорния бизнес, като доброволец в свободното си време, или като активен гражданин. Също така координира проекти и води обучения като доброволка в гражданско сдружение “Алцхаймер България”. Следвайки опита си от старчески дом в Шотландия, Ивана съумява да приобщи сдружението към световното движение “Стани приятел на човек с деменция”, чиято мисия е да осигурява толерантност, грижа и психосоциална подкрепа на дементни възрастни и техните болногледачи. Мечтае в България да се изгради общество, солидарно с най-уязвимите му групи, каквито са възрастните хора.
Следващото пътуване на Ивана е по пътя на биомедицинските науки в университета в Утрехт в Холандия. Там тя ще специализира чрез двугодишна изследователска магистратура по когнитивна невронаука. Надява се, че по този начин ще придобие безценен практически опит, който да й покаже по-пряк път да е полезна за хората – чрез правене на наука или общуване с пациенти, особено що се касае до невродегенеративни заболявания, каквато е деменцията. Освен това се надява да разбере истината за себе си – дали академичната дейност е нейното призвание или непосредствената работа с целеви групи.
2019 Kosta Karakashyan

Коста Каракашян

Коста Каракашян е режисьор, хореограф и писател, завършил бакалавър специалност “Танц” в Колумбийския университет в Ню Йорк. Проектите му изследват развиването на емпатия и нежност в обществото ни чрез танц, кино и преподаване. Като танцьор и хореограф, Коста е работил в България, Канада, Германия, Норвегия, Виетнам, Япония и САЩ. През 2014 г. участва в Dancing Stars Виетнам и също така е двукратен шампион на България по спортни танци.

Последните му проекти като режисьор и продуцент в студиото му Studio Karakashyan са музикални клипове за изпълнителните Бетан (Швеция) и Acrillics (Нова Зеландия) и танцовия документалният филм WAITING FOR COLOR, разкриващ организираното насилие срещу ЛБГТ+ общността в Чечня. Публикувал е статии в Dance Magazine, Fjord Review, DanceTabs и Single Step и в момента работи по новия си танцов филм “Поглед от ръба” в колаборация със Стефани Ханджийска, заснет на 12 различни локации из България и с подкрепата на Национален фонд “Култура”.

Коста заминава да учи магистратура по човешки права във Венеция, чрез която се надява да обедини творческите и социалните си проекти. Той ще учи в Европейския интер-университетски център по човешки права и демократизация, който обединява 41 университета в Европа в една интердисциплинарна програма. Коста се надява да добие опит в сферата на активизъм и закрила на човешките права и да допринесе своите творчески умения към тези важни каузи.

IMG_4823 2

Стела Гаврилова

Стела следва магистърска програма по Технологичен мениджмънт в Университета Корнел в САЩ. Стела споделя, че програмата надминава високо очакванията ѝ, тъй като съчетава перфектен баланс между полагането на теоретични знания, използване на казуси и преподаване от професионалисти на световно ниво от тех индустрията.

Преди започването на програмата, Стела има над 5 години опит в областта на маркетинга и управлението на проекти и стратегии в областта на Sales Operations и Customer Success Management. Опитът ѝ варира от стартирането на успешни продукти и дигитални решения до разработването на програми за лоялност с цел увеличаване на задържането на клиенти. В допълнение, Стела е силно ангажирана с неправителствения сектор в България и организации, които насърчават качественото образование и технологичните иновации като двигател на икономическия напредък.

Жури 2019

Четиримата стипендианти бяха избрани от комисия, съставена от вътрешни и външни оценители.

Бойко

Бойко Благоев

Ръководител отдел Комуникации на Европейската комисия в България

Христо

Христо Бояджиев

Основател на Тук-Там

Metodi Georgiev

Методи Георгиев

Изпълнителен директор на Каргил България

item_nevendilkovneterrafotor

Невен Дилков

Изпълнителен директор и основател на “Нетера”

sdr

Красимира Димитрова

Ръководител на YEE в Германо-Българската индустриално-търговска камара

Юлия

Юлия Димитрова

Проектен ръководител на фонда и алумни на “Заедно в час

Ivan Dimov_1

Иван Димов

Основател на фондация Сингъл Степ и изпълнителен директор на Българския център по предприемачество

Dimitar_Enchev

Димитър Енчев

Управляващ партньор в PostScriptum Ventures

Irina_Ilieva (1)

Ирина Илиева

Програмен експерт “Добро образование и работни умения”

Ники Кънчев

Ники Кънчев

ТВ водещ

OTC_3347-L

Явор Николов

General Manager Sensata Technologies

TT_Fund2_Viktoria_Popova

Виктория Попова

Стипендиант на фонда 2017

Aliska

Алис Симеонова

Моден и лайфстайл блогър и инфлуенсър

Genoveva_photo

Геновева Христова-Мъри

Изпълнителен Директор Лигна Груп и Съосновател Мисия23

Tanya_Chuntova

Таня Чунтова

“Връзки с обществеността” в Бюрото на Европейския парламент

Какво постигнахме в цифри през 2019

53

Дарители

52

Кандидати

15

Оценители

4

Стипендианти

Кои сме ние?

Тук-Там е сдружение на българите с опит и образование в чужбина. Вярваме в България и я правим още по-добро място, от тук или там, заедно. От 2008 г. насам създаваме и поддържаме общност от инициативни, вдъхновяващи и можещи българи с опит от цял свят, като организираме проекти и събития със социална, образователна и професионална насоченост в България и чужбина. Дейността е ориентирана в три направления:

  • Насърчаваме млади студенти и ученици в България да придобият опит в чужбина и да го използват за България, като им предоставяме информация и възможности за обучение зад граница.
  • Развиваме общности от студенти и професионалисти зад граница, които са ангажирани с България, като промотират нашата култура и традиции, инвестират в България или се информират чрез нас за възможностите за реализация и прилагане на знанията от чужбина обратно в родината.
  • Създаваме социална среда за студенти и професионалисти, които са се завърнали в България, като им помагаме да се адаптират и изградят социална и професионална среда, помагаме им да открият своята кариера в България и ги мотивираме да останат.

Повече информация за нас и проектите ни можете да прочетете тук.

Дарения

Четвъртото издание на фонда за стипендии „Иди, учи и се върни“ събра 29,233 лева за стипендиантите ни през 2019 г.! Отново ще дадем шанс на талантливи български студенти – да следват магистратури в световни университети и след това да се върнат и приложат знанията в страната ни.

Заедно ще сбъднем двупосочната мечта на следващите ни трима стипендианти, благодарение на 47 индивидуални дарители от близо и далеч, сред които Васил А., Георги Йорданов, Деница Ковачева, Борис Николов, Теодора Петрова, Ралица Руменова, Александър Савков, Пламена Терзирадева, Людмила Тодорова, Ангел Христов, Кристина Шевченко, Яна Янкова и много други.

Рекламна агенция McCANN изготви видеото и дарителската кампания в Indiegogo, а Комтрейл КънсълтингКрейо ООД и Американското посолство в България избраха да подкрепят образованието, като основна инвестиция в по-доброто бъдеще на родината ни.

Всичко това нямаше да се случи и без хилядите часове доброволен труд на екипа на Тук-Там и приятели, с които създаваме и развиваме фонда „Иди, учи и се върни“.

 

Ако и ти искаш да подкрепим още българи да успеят и в петото издание на фонда за стипендии през 2020 г., направи дарение с директен банков превод или чрез PayPal.

IBAN: BG08PRCB92301036773110
Получател: Сдружение “Тук-Там”
Основание: “Дарение за Фонд за стипендии”
Paypal:

Свържете се с нас

Ако имате въпроси, коментари и препоръки или искате да се свържете с нас, можете да ни пишете на fund@tuk-tam.bg.